Logo stoeterij

De paardenrassen

Stoeterij paardenrassen

Vlaamse Paard

Bij Stoeterij Molenwaard werken wij onder andere met het Vlaamse paardenras. Je leest het al goed, dit paard komt oorspronkelijk uit België. Toch is dit ras in België en Nederland niet veel meer te zien. In Amerika zie je dit ras wel vaker. Dit komt omdat de Amish mensen de paarden nog veel gebruiken als vervoersmiddel: net zoals vroeger.

‘’Een sterk paard’’

Het Vlaamse paard is een heel sterk paard, kan wel 1 meter 90 worden en zo’n 900 tot 1000 kilo wegen! Het Vlaamse paard werd daarom gebruikt om op het land bij de boer te werken of  om voor de kar te lopen, net zoals wij doen. Omdat het paard zo groot is zijn ze ontzettend sterk en ze hebben een groot uithoudingsvermogen. Het Vlaamse paard is zoals we dat noemen een koudbloedig paard: rustig in de omgang, groot en grote spiermassa.

Vlaamse paarden zijn te herkennen aan hun mooie bruine vacht met lichtbruine manen en staart. Deze kleur noem je vos.

Stoeterij Paardenrassen Molenwaard


Friese paard

Het Friese paard wordt ook wel 'Zwarte parel van Friesland’ genoemd. Een oer-Hollands paardenras dat geliefd is vanwege zijn uiterlijk. Je herkent het Friese paard aan zijn gitszwarte kleur en lang golvende manen. Vroeger werd het paard gefokt om doordeweeks op het land te werken en op zondag voor de koets te staan om de families naar de kerk te rijden.

‘’ Een echte eyecatcher’’

Het Friese paardenras is een echte eyecatcher vanwege zijn prachtige uiterlijk en sierlijke bewegingen. Je ziet een Fries vaak voor koetsen staan omdat het paard een hoge knieactie heeft. Dit betekent dat het paard zijn voorbeen heel hoog kan optillen. Ze zijn ook geschikt voor de mensport en doen steeds vaker mee in de dressuursport.

Dit zwarte paard komt oorspronkelijk uit Nederland, maar in andere landen zijn ze ook gek op het Friese paard. Over de hele wereld zijn is dit paardenras dus bekend!

Pony's Vakantiepark Molenwaard

Shetlandpony

De Shetlander is een van de kleinste ponyrassen en heeft zijn naam te danken aan de Shetlandeilanden in het bovenste puntje van Schotland. Het ras is zo klein gebleven, omdat er op de Shetlandeilanden weinig voedsel was. Toch hebben de pony’s het weten te overleven, alleen zijn ze klein gebleven. Zwart, bonte kleuren, vos kleuren, schimmels en nog veel meer: ze komen in alle kleuren! 

"Klein maar fijn"

Heel lang geleden werden de Shetlanderpony’s gebruikt door de boeren om gewassen mee te nemen op hun rug. Daarom zijn shetlanders, ondanks dat ze zo klein zijn, toch heel geschikt om op te rijden! Maar ook kunnen ze goed de kar trekken of leuke trucjes doen. Shetlanders zijn daarom erg leuke pony’s voor kinderen!

Wist je dat... de beroemde pony Stip ook een Shetlander is? Natuurlijk is Stip de Pony ook één van de bewoners op de Stoeterij én kun je hem hier in het echt ontmoeten.